Een backup van je computer maken is een kleine moeite, maar toch vergeten veel mensen om dit te doen. Het lijkt misschien iets wat jij vast niet nodig zult hebben, totdat het moment daar is dat je het écht nodig hebt. Hoe vervelend zou het zijn als je ineens niet meer bij jouw foto’s, documenten, muziek en e-mails kunt. Door regelmatig een backup te maken kun je jouw bestanden altijd terugzetten op een nieuwe computer.
Een backup maken
Door regelmatig een backup van jouw bestanden te maken kom je nooit in de problemen op het moment dat je computer kwijt of beschadigd raakt of een virus krijgt. Mocht dit onverhoopt gebeuren, dan kun je met de backup nog altijd bij jouw bestanden. Een backup van jouw bestanden maken duurt de eerste keer wat langer, maar bij de volgende keren worden alleen de wijzigingen toegevoegd aan de backup. Afhankelijk van de hoeveelheid wijzigingen die jij aan jouw bestanden aanbrengt kun je ervoor kiezen om de backup maandelijks, wekelijks of zelfs dagelijks automatisch door de computer te laten maken.
Soorten backup
Er zijn verschillende soorten backups.
Volledige backup: de naam zegt het al: een volledige backup is een backup van al jouw bestanden. Er wordt een kopie gemaakt van het gehele systeem. Dit resulteert in een groot bestand en het kan even duren voordat het hele systeem gekopieerd is. Het voordeel hiervan is wel dat alle systeeminstellingen en bestanden bewaard blijven. Wanneer je harde schijf kapot gaat kun je weer verder met het hele systeem zoals je dat gewend was.
Differentiële backup: een differentiële backup maakt een kopie van alle bestanden die sinds de laatste volledige backup zijn gewijzigd. Je hebt dus voor de eerste keer ook een volledige backup nodig. Het maken van deze backup duurt een stuk korter, omdat niet het hele systeem wordt overgezet. Heb je bijvoorbeeld vorige week een volledige backup gemaakt en maak je vandaag een differentiële, dan worden alleen de bestanden die je sinds vorige week hebt gewijzigd in de backup gezet.
Incrementele backup: deze backup werkt bijna hetzelfde als de differentiële backup, maar deze backup bouwt verder op de gegevens van de laatste versie. Er wordt alleen gebruik gemaakt van een kopie van de gegevens die gewijzigd zijn sinds de laatste kopie. Hierdoor krijg je nog kleinere bestanden en zal de backup nog sneller klaar zijn.
Backup opslaan
De backup van jouw financiële administratie of geliefde vakantiefoto’s kun je op een USB-stick of externe harde schijf zetten. Je kunt jouw computer de opdracht geven om de backup te laten maken wanneer jij dat wilt en op laten slaan op jouw externe apparaat. Je kunt natuurlijk ook handmatig een backup maken wanneer je het opslagmedium met de computer verbindt. Naast deze offline opties heb je ook een optie om de backup online op te slaan, in de cloud dus. Zo kun je gebruik maken van Dropbox, Google Drive, OneDrive of iCloud. Deze diensten maken het mogelijk om jouw bestanden online op te slaan, beveiligd met een wachtwoord. Een voordeel hiervan is, is dat je er op elk gewenst moment altijd bij kunt. Je hoeft namelijk alleen maar in te loggen. Een nadeel van de cloud is dat je er wel voor moet zorgen dat je alle bestanden altijd in eerste instantie opslaat in een speciale map op de computer die hoort bij de clouddienst. Het gebruik van clouddiensten is tot een bepaalde opslaggrootte gratis, daarboven kun je op basis van een maandelijks bedrag jouw bestanden opslaan.
Het kiezen van de beste soort backup voor jou is afhankelijk van het soort bestanden waarvan jij een kopie wilt maken en hoe vaak je de backup wilt laten maken. Ook het opslaan van de backup is afhankelijk van waar jij je prettig bij voelt. Sommige mensen vinden het geen fijn idee om alles online op te slaan, terwijl anderen het fijn vinden om altijd en overal bij hun bestanden te kunnen. Eén ding is in ieder geval zeker: het is belangrijk om altijd een backup achter de hand te hebben!