Gratis bezorging vanaf €50 ⭐ Werkdagen voor 14u besteld, morgen in huis ⭐ 24/7 email support ⭐ Al 10 jaar webshop

Ergonomisch werken

Ergonomisch werken - Coolgods.nl

Ralph van Essen |

Wat is ergonomie?

Ergonomie zorgt ervoor dat het functioneren van mensen wordt bevorderd. Denk hierbij aan het optimaliseren van de werkplek en de werkomgeving. In het dagelijkse leven kijken we dan vooral naar de volgende punten: heffen en tillen van lasten, aangepaste handgereedschappen en het correcte zitgedrag achter de pc. In relatie tot het laatste verdiepen wij ons op het ergonomisch en gezond werken achter het bureau en de PC. Er zijn tegenwoordig steeds meer medewerkers die ervoor kiezen om staand te gaan werken, hierdoor creëer je meer afwisseling en zorg je voor een betere doorbloeding door je gehele lichaam.


Waarom is een ergonomische werkplek belangrijk?

We brengen tegenwoordig veel tijd zittend door, denk aan ’s avonds op de bank maar ook overdag op werk of op school. Volgens een onderzoek aan de University of Leicester verdubbelt langdurig zitten de kans op hart- en vaatziekten. Ook hebben de mensen die langer dan 8 uur zitten per dag 15% meer kans op een vervroegde dood. Een ergonomische werkomgeving zorgt tevens voor een veilige en gezonde werkomgeving, het kantoor wordt er levendiger van en je krijgt een betere fysieke en mentale gezondheid. Daardoor wordt het ziekteverzuim lager en de productiviteit schiet omhoog.

Tips om jouw werkplek te verbeteren:

Hoofd
Het is belangrijk om jou hoofd recht boven je schouders te houden, zodra je met je hoofd naar voren moet kantelen kan je nek- en rugklachten krijgen.

Scherm
Zorg ervoor dat je scherm en je toetsenbord recht voor je staan, het is niet de bedoeling dat je de hele dag schuin moet kijken, dat is slecht voor je nek. Als je hoofd recht boven je schouders staat mag de bovenkant van je scherm niet boven ooghoogte komen.

Armen
Zorg ervoor dat je armen ten allen tijden ondersteund zijn. Zodra je dit niet hebt kunnen je armspieren, nek en schouders gaan irriteren. Schaf een bureaustoel met armleuningen aan en je gaat merken dat je geen last meer hebt van je armen na een lange dag werken.

Headset
Bel je veel op kantoor? Dan is het belangrijk om een headset aan te schaffen zodat je niet steeds met je telefoon tussen je oren en schouders zit.


Ogen
Zorg ervoor dat je tenminste buiten armbereik van je beeldscherm blijft, zit je te dichtbij kan je last krijgen van irritaties. Staar af en toe in de verte, kijk naar buiten en geef je ogen rust.

Voeten
Zorg ervoor dat je met allebei je voeten aan de grond kan, vermijd dat je voeten gaan hangen. Verlaag je bureau en stoel of maak gebruik van een voetensteuntje.

Hoe creëer ik een ergonomische werkplek thuis

In veel gevallen zijn eettafels te hoog of te laag om aan te werken. De voorkeur gaat altijd uit naar een bureau wat verstelbaar is in hoogte. Nog beter is het om gebruik te maken van een sta-zit bureau. Ook de normale eetkamerstoel is niet geschikt voor langere werksessies, kies voor een goede bureaustoelmet armleuningen en verstelbare zittingen voor de juiste houding. Ook kan een laptopsteun en draadloze muis met een toetsenbord jouw online werkzaamheden veel gezonder maken.