Tech Nieuws

Waarom een ergonomische muis, toetsenbord en polsmat?

RSI onderzoek
Uit onderzoek van TNS Nipo blijkt dat 1 op de 6 mensen in Nederland last hebben van RSI welke ontstaat door de toename in beeldschermwerk: 

In 2015 zijn er meer beeldschermwerkers en de duur van beeldschermwerk is toegenomen. In 2013 was 26% van de werknemers beeldschermwerker. In 2007 was dit 22%. RSI of ook wel Carpal Tunnel Syndrome wordt voornamelijk veroorzaakt door de verkeerde bureau houding mede door het gebruik van een traditionele muis en toetsenbord.

Wat is er mis met de standaard muis?
De vorm van een standaardmuis vereist dat de gebruiker de onderarm moet draaien om de hand met de handpalm naar beneden gedraaid op de muis te kunnen leggen. Dit geeft een continue belasting van de onderarmspieren. De draaibewegingen die vanuit de pols gemaakt worden om de muis te bewegen vormen een belasting voor de onderarmspieren.

Een preventieve oplossing kan het gebruik van een ergonomisch verantwoorde verticale muis, toetsenbord en polsmat zijn. Door het gebruik van een ergonomisch verticale muis wordt een natuurlijkere houding van onderarm gestimuleerd. De verticale handgreep en de klikmogelijkheden bevorderen de natuurlijke werkhouding van de hand, pols en onder- en boven- arm en beschermen de gebruiker tegen de onnatuurlijke werkhouding zoals bij de reguliere “platte” muis.


Wat is er mis met het gewone toetsenbord?
De vorm en indeling van het traditionele toetsenbord, vereist dat de gebruiker zijn handen in een vlakke positie houdt met de handpalmen naar beneden gedraaid. Deze draaiing wordt pronatie genoemd. Dit geeft een continue statische belasting van de onderarmspieren. De plaatsing van de toetsen bij een standaard toetsenbord, vereist dat de handen naar buiten gedraaid moeten worden. Dit geeft spanningen in de onderarmspieren die hierbij betrokken zijn. Om de toetsen op een standaard toetsenbord goed te kunnen bedienen, moet de hand iets worden opgetild, waardoor de pols een hoek maakt ten opzichte van de onderarm. Dit geeft een continue belasting van de spieren die de pols moeten heffen. Daarnaast levert dit een drukverhoging op in de carpale tunnel. De carpale tunnel is een ruimte in de pols, waar de aanvoerende bloedvaten en zenuwen van de hand doorheen lopen.

Het meest gebruikte ‘ergonomische’ toetsenbord op dit moment. De enigszins geknikte en gebogen vorm geeft de gebruiker iets meer comfort dan een standaard toetsenbord. Het toetsenbord loopt in hoogte langzaam af in de richting van de gebruiker. De voorkant van het toetsenbord biedt voldoende ruimte om de polsen te laten rusten, zodat de pols iets rechter komt te staan. Volg wel gewoon de bekende QWERTY indeling.

Waarom een polsmat?
Om de hand goed op en om de muis te leggen, moet deze vanuit de pols iets worden opgetild, waardoor de pols een hoek maakt t.o.v. de onderarm. Dit geeft een continue belasting van de spieren die de pols moeten heffen. Daarnaast levert dit een drukverhoging op in de carpale tunnel (dit is een ruimte in de pols, waar de aanvoerende bloedvaten en zenuwen van de hand doorheen lopen).

Een ondersteunende polsmat in combinatie als muismat kan een oplossing bieden voor één of meerdere van de genoemde factoren. De polsmat ondersteund de pols zodanig zodat deze kan rusten en zonder inspanning de muis kan besturen. Gelpads zijn een goede keuze omdat deze de natuurlijke vorm van de pols aannemen en voor verkoeling zorgen.
Voor een compleet overzicht van ons aanbod ergonomische computer randapparatuur kijk dan in ons assortiment: http://www.coolgods.nl/producten/randapparatuur/ergonomische-producten.html

Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar onderstaande publicaties en RSI test.

Muisarm
http://muisarm.nl/hulpmiddelen-kantoor.php

RSI test
http://www.arbobondgenoten.nl/arbothem/lichblst/rsi/testen/beeld.htm

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.