Tech Nieuws

USB bestaat deze maand alweer 22 jaar

Laptop met USB stick

Voor de mensen die over de jaren ‘90 praten alsof dat 10 jaar geleden is (onder andere ik), moeten toch altijd weer even slikken wanneer ze worden geconfronteerd met het feit dat dit toch nog wel iets langer geleden is. De Universal serial bus bestaat deze maand alweer 22 jaar. In januari 1996 maakte de wereld voor het eerst kennis met een aansluitingstype voor randapparatuur van computers, dat spoedig als de standaard zou gelden.

Wellicht leuk om te weten dat in dezelfde maand van dat jaar de Motorola StarTac werd uitgebracht. Voor de prijs van de nieuwste iPhone had je toen wel de eerste flip phone op de markt en de eerste telefoon met trilfunctie.

 

USB als standaard

Terug naar Universal serial bus. Ondanks dat de USB 0.8 in December van 1994 al was ontwikkeld, duurde het het tot Januari 1996 voordat de USB 1.0 werd gepresenteerd.
USB (zoals vele mensen Universal serial bus kennen) heeft sinds de introductie een heleboel verandert in tech land. Het zorgde er niet alleen voor dat oudere aansluitingstypen overbodig werden, maar heeft ook echt voor een standaard gezorgd in de markt. Wat veel mensen niet weten is dat de ontwikkeling van USB een samenwerking was tussen Compaq, DEC, IBM, Intel, Microsoft, NEC en Nortel. Deze bedrijven wilden af van alle verschillende typen aansluitingen op pc’s en daarnaast de huidige minpunten, die bestaande connectoren hadden, significant verbeteren. Voordat de USB werd gepresenteerd maakten vrijwel alle computers gebruik van een seriële of parallelle aansluiting.

Laptop met parallelle en seriële poort, inclusief bijbehorende kabels.

Laptop met parallelle en seriële poort, inclusief bijbehorende kabels.

USB heeft een aantal voordelen ten opzichte van deze aansluitingen:

  • USB had een hogere snelheid in bestandsoverdracht (12 Mbps voor USB ten opzichte van 115 Kbps voor seriële en parallelle poorten)
  • De USB maakte een langere kabellengte mogelijk
  • De USB had ook een laadfunctie
  • De USB was plug & play waardoor er geen installatie proces nodig was

De tijd heeft natuurlijk ook niet stilgestaan.
Waar de USB 1.0 vroeger een maximum overdrachtssnelheid had van 12 Mbps hebben we sinds September van vorig jaar de beschikking over USB 3.2. Deze heeft een maximale overdrachtssnelheid van 20 Gbps.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.