Tech Nieuws

PC componenten, behuizing en gamer accessoires

Gamen is een hobby van velen, het is inmiddels uitgegroeid tot een complete industrie. Of het op een mobieltje, console of PC is, gamen zal de evolutie van vele technologie blijven vormen. 

Nieuwere en wellicht betere technologie zal goedkoper geworden zodat ook ieder in de gelegenheid is om zicht met deze hobby bezig te houden.

 

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is PC Gaming niet dood en het zorgt voor een meer aanpasbare ervaring op het gebied van instellingen, en gebruiksgemak. In aanvulling, de grafische mogelijkheden van een PC is veel groter dan op welke huidige (en waarschijnlijk toekomstige) generatie consoles dan ook.

Het bouwen van een Gaming pc is niet gemakkelijk, met veel verschillende onderdelen die worden gecombineerd en goed op elkaar afgesteld moeten worden. Samen met het verstrekken van een gevoel van doe-het-zelf en je hobby bevrediging, is het bouwen van je eigen game PC een van de meest lonende ervaringen voor elke hardcore gamer of technologie liefhebber. Omdat er veel fijne kneepjes betrokken zijn bij het creëren die perfecte Gaming PC heeft Coolgods.nl een overzicht van 3 stappen gemaakt om te adviseren in het samenstellen van de juist PC componenten voor budget kopers en hardcore gamer PC.

Stap 1: Ken je budget. Er zijn een miljoen verschillende onderdelen die je kunt kopen om een Gaming PC te bouwen, wat zorgt voor miljoenen verschillende combinaties. Weet dat de bouw van een machine op een vastgestelde begroting volstrekt mogelijk is. Een ander belangrijk punt om je budget te overwegen is de aanschaf van een nieuwe muis, toetsenbord en monitor. Een goede Gaming muis en toetsenbord combo kan rond de €100,- kosten en een enkele 23 “LCD-monitor loopt al gauw op naar de €150,- Dit zijn wel eenmalige aankopen welke ongeveer 4 tot 5 jaar meegaan, of langer als het moet.

Stap 2: Kies uw processor. Er zijn twee bedrijven welke processoren (CPU’s) produceren: Intel (Integrated Electronics Corporation) en AMD (Advanced Micro Devices). Techradar heeft een groot interview artikel dat zeer grondig heeft gekeken naar de verschillen tussen Intel en AMD processoren. Coolgods adviseert de processors van Intel, welke iets duurder zijn maar stabieler en beter om over-te-klokken. AMD processoren zijn zeker niet slecht, het komt hier neer op persoonlijke voorkeur. Zoals met zoveel producten, worden er tegenwoordig geen slechte processoren meer gemaakt. Let hierbij ook op welk moederbord je gaat aanschaffen en dat je processor en moederbord op elkaar (juiste socket) afgestemd zijn. Dit geld ook voor de Grafische kaart (GPU’s of videokaarten genoemd) ook hier zijn twee fabrikanten: NVIDIA en AMD. De NVIDIA videokaarten richten zich voornamelijk op 3D spellen terwijl  AMD’s met hun 7990-serie de snelste videokaarten ter wereld hebben neergezet. Met de AMD 7990-serie kan je tevens 3 monitoren aan sluiten op één videokaart en ontvang je 180-graden beeld van je spelkeuzes. Het instaleren van Eyefinity software kan een uitdaging zijn maar eenmaal geïnstalleerd is het wel de moeite waard. Bijvoorbeeld het vliegen van een jet in Battlefield 3 en het zien van een vijand in je flank door de side-monitor is echt geweldig cool. Uiteindelijk komt het neer op je persoonlijke voorkeur en budget. Bepaalde NVIDIA-kaarten zijn goedkoper dan hun AMD tegenhangers en andersom.

Stap 3: Kies de andere onderdelen. Omdat we de CPU’s en GPU’s al besproken hebben willen we verder de andere kerncomponenten van computers benoemen. Het belangrijkste onderdeel van een computer na de CPU en GPU is het moederbord. Zoals eerder vermeld, wil je een moederbord dat overeenkomt met de gekozen CPU. Zoals reeds aangegeven is het belangrijk te controleren of je gekozen CPU en moederbord overeenkomen en hetzelfde socket nummer hebben. Bijvoorbeeld, Intel LGA 1155, 1156, 2011 en 1366 zijn de meest gangbare sockets.
Vervolgens zijn we beland bij het volgende essentiële onderdeel van de Gaming PC: de harde schijf. Er zijn huidige twee hoofdtypen harde schijven, Hard Disc schijven (HDD) en Solid State Drives (SSD). Hard Disc schijven hebben bewegende onderdelen, wat een vertraging kan veroorzaken wanneer de computer bepaalde handelingen uitvoert. Solid State Drives hebben geen bewegende delen, en zijn dus veel sneller dan HDD . De meeste nieuwe laptops zijn dun en uitgevoerd met SSD schijven. Coolgods.nl adviseert een SSD omdat het prestatie verschil te groot is ten op zicht van het prijsverschil met HDD schijven.

Bij het bouwen van een PC voor gaming moet je ook een goede keuze maken in de behuizingen. Het belangrijkste verschil is niet alleen de grootte en type form factor, ook belangrijke aandachtspunten zijn kabelmanagement en luchtstroom. Grote behuizingen zorgen voor een betere luchtstroom en maken het wegwerken van kabels gemakkelijker en netter. Het is ook prettiger assembleren in een grote behuizing. Let bij de keuze op de form factor van het gekozen moederbord (ATX, Micro-ATX of ITX) en contoleer of je moederbord in de behuizing past. Vervolgens kies je een voeding welke over voldoende kabels beschikt en adequate wattages levert voor de geselecteerd onderdelen. Coolgods.nl adviseert modulaire voedingen waar je zelf de kabels kunt inpluggen welke je ook daadwerkelijk gaat gebruiken. Zo heb je geen last voor overtollige en ongebruikte bekabeling. Merken zoals BeQuiet, Corsair, X2 en Spire zijn een goede keuze.

De laatste onderdelen die je nodig hebt om jouw Gaming PC te voltooien zijn RAM geheugen en eventueel een DVD speler. RAM is extra geheugen welk computer gebruikt sneller taken laat uitvoeren. Als je geen zware foto of videobewerkingen gaat uitvoerden dan adviseert Coolgods.nl geheugen van 12GB of 16GB RAM. Dit is voldoende om programma’s snel te laten opstarten. Let er bij je keuze op dat je RAM-frequentie overeenkomt met dat van je moederbord. Verder is er dan nog een eventuele DVD speler en (extra) koeling voor processor en componenten. Omdat een DVD speler misschien achterhaald is vinden wij het nog steeds belangrijk om een DVD lezer en/of brander te monteren zodat je fysiek nog kunt instaleren of eventueel een back-up op DVD kunt branden. En “last but not least” koeling, dit is een belangrijk onderdeel waar te vaak niet voldoende aandacht aan wordt besteed. Juiste en voldoende processor en systeem koeling zorgt ervoor dat je systeem goed presteert en langer meegaat. Hedendaagse componenten genereren veel wattages en worden dus heet. Met adequate koeling voorkom je overbelasting en verhitting. Coolgods.nl kiest voor luchtkoeling omdat deze vorm veilig, betrouwbaar en betaalbaar is. Processor koelers en ventilatoren van Spire, X2, Coolermaster en Noctua zijn een goede keuze.

Dit zijn 3 uitgebreide stappen welke je op weg helpen de juiste computer en gaming onderdelen te selecteren voor jouw gaming systeem. Voor ons complete aanbod PC behuizingen, gamer behuizingen,  ATX voedingen, processor koelers en pc ventilatoren, kijk dan in ons assortiment op onze webshop.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.