Deze website maakt gebruik van cookies. Door onze website te gebruiken ga je akkoord met het plaatsen van cookies. - Lees meer - Verberg melding

Ergonomische werkplek

Ergonomische werkplek

Een ergonomische werkplek zorgt voor een hogere productiviteit en een lager ziekteverzuim. Het kiezen van de juiste bureaustoel, toetsenbord en muis, bureau en omgeving zijn hierbij heel belangrijk. Met een optimale inrichting van jouw werkplek, op kantoor of thuis, zorg je ervoor dat jij zo productief en comfortabel aan de slag kunt. Maar hoe doe je dat dan?

 

Ergonomisch bureau

Voor ergonomisch verantwoord werken is het bureau een heel belangrijk onderdeel. De bureauhoogte moet gelijk zijn aan de hoogte van de armleuningen zodat het een verlengstuk is en jouw armen en polsen zich kunnen ontspannen. Voor de monitor die op jouw bureau staat is het het beste als deze op ongeveer een armlengte van je af staat. De optimale kijkhoek ligt tussen de 20 en 22 graden. Dit betekent dat de bovenste rand van het beeldscherm op ooghoogte moet zijn. Natuurlijk zijn iedereens lichaamsmaten anders en is het lastig om bureaus helemaal op maat te kopen. Daarom kun je bij Coolgods verstelbare ergonomische bureaus en hulpmiddelen kopen. Deze kun je precies op de juiste hoogte afstellen en bovendien heb je de mogelijkheid om zittend en staand te werken. Door af en toe staand te werken zorg je voor een betere doorbloeding van het hele lichaam.

 

Bureaustoel

Bij het afstellen van jouw bureaustoel moet je rekening houden met meerdere dingen. Zo heb je de ideale zithoogte wanneer je met je voeten plat aan de grond kunt en je met je knieën een hoek van 90 kunt maken. Voor je armen is het belangrijk dat de armsteunen van jouw bureaustoel zo ingesteld zijn dat je onderarmen erop rusten als je schouders ontspannen zijn. Zo voorkom je dat je met opgetrokken schouders zit. Wat betreft de rugleuning van de stoel is het het beste als deze de natuurlijke holling in de onderrug opvult. Zo voorkom je dat je voorover gaat buigen of juist ingezakt in de stoel zit. 

 

Toetsenbord en muis

De plek waar jouw toetsenbord en muis liggen is belangrijk voor een goede zithouding achter je bureau. Als ze te ver van je af liggen ga je automatisch naar voren leunen wat belastend voor de schouders kan zijn. Zorg er dus voor dat het toetsenbord recht voor je ligt en dat jouw ellebogen en polsen in één lijn kunnen liggen. Let er tijdens het ‘muizen’ ook op dat je de muis niet steeds verder weg of helemaal de zijkant schuift. Vanuit ergonomisch opzicht is het belangrijk dat de polsen ondersteund worden om te voorkomen dat ze overbelast raken. Hetzelfde geldt voor de muis. Een ergonomische muis geeft verlichting en ondersteuning aan de hand, pols en onderarm. 

 

Werkomgeving

Om optimaal te kunnen werken is niet alleen de inrichting van de werkplek belangrijk. Ook de werkomgeving speelt een grote rol. Door het qua verlichting en temperatuur aangenaam te maken zorg je voor een comfortabele werkomgeving. Werk je op een donkerdere plek? Zorg dan voor genoeg verlichting boven je werkplek. Is jouw zitplek aan het raam? Zorg er dan voor dat er goede zonwering is zodat je geen spiegeling van het licht op je beeldscherm krijgt. Door je werkplek opgeruimd, geordend en schoon te houden werk je rustiger en word je minder snel afgeleid.

 

Met ergonomisch werken verhoog je de productiviteit en voorkom je klachten aan handen, armen, nek, rug en schouders. Daarnaast heeft onderzoek uitgewezen dat medewerkers die ergonomisch kunnen werken gelukkiger zijn op hun werk! Wil jij jouw werkplek ergonomisch inrichten? Ontdek hier ons aanbod ergonomische producten en accessoires!Related Products